Check iconAlles op 1 plek
Check iconOverzichtelijk
Check iconEenvoudig
Check iconStructuur

Dé tool voor het uitvoeren van een risicoanalyse

De ProActive Compliance Tool is de enige software met de mogelijkheid een risicoanalyse uit te voeren

Breng in- en externe risico’s direct in kaart

De ProActive Compliance Tool (PCT) biedt als enige software de mogelijkheid om een risicoanalyse uit te voeren voor jouw organisatie. Met deze risicoanalyse identificeer je de in- en externe risico’s en breng je deze in kaart.

Waarom is het belangrijk om een risicoanalyse voor jouw organisatie uit te voeren en wat zijn de voordelen van het uitvoeren van een risicoanalyse voor jouw organisatie? Met de ProActive Compliance tool zet je deze zelf op.

“Na het uitvoeren van de risicoanalyse heb je meteen zicht op de risico’s waar je je voorheen waarschijnlijk niet eens bewust van was.”

Belang uitvoeren van een risicoanalyse

Als bedrijf wil je inzicht hebben in de risico’s die van toepassing zijn op jouw organisatie. Zodat je hier adequaat op kunt reageren of je indien nodig zoveel mogelijk op kunt voorbereiden, door eventuele maatregelen te nemen.

De PCT maakt het gemakkelijk om risico’s te identificeren en hier beheersmaatregelen aan te koppelen. Binnen de PCT zijn alle mogelijke risico’s systematisch onderverdeeld in categorieën. Ze zijn zoveel mogelijk voor-gedefinieerd waardoor er niets over het hoofd wordt gezien. Door middel van dashboards heb je in één oogopslag zicht op de real-time status. Je krijgt antwoord op vragen zoals ‘welke risico’s je nog moet beoordelen?’ en ‘welke beheersmaatregelen zijn voor jou van toepassing?’

Maatregelen na risicoanalyse

De geïntegreerde risicoanalyse in de PCT zorgt dat je de risico’s op het gebied van jouw bedrijfsmiddelen in kaart brengt. Met de uitgebreide set aan risico’s en beheersmaatregelen kun je direct aan de slag. Je krijgt meteen inzicht in waar de hoogste risico’s voor jouw organisatie liggen. Hierbij wordt een directe koppeling gelegd met de controls uit de norm voor Informatiebeveiliging ISO 27001.

De stappen van een goede risicoanalyse

Het uitvoeren van een gedegen risicoanalyse vergt tijd en de benodigde expertise. Zo is er een minimaal aantal stappen dat doorlopen dient worden tijdens een gedegen risicoanalyse van jouw organisatie.

Welke stappen moet je doorlopen bij een risicoanalyse in de ProActive Compliance Tool?

Risico’s identificeren

Identificeer welke risico’s er in jouw organisatie spelen. En krijgt inzicht in de bedreigingen en kwetsbaarheden van jouw organisatie.

Risico’s beoordelen

Beoordeel de risico’s die jouw organisatie loopt. Maak een bewuste afweging tussen kosten en baten.

Risico’s evalueren

Evalueer de risico’s van jouw organisatie en denk na over de eventueel te treffen en te verbeteren beheersmaatregelen

Het opstellen van risicobehandelplannen

Wat zijn de gevolgen van de risico’s voor jouw organisatie en zorg je dat je voortaan proactief op risico’s kunt inspelen?

Risicoanalyse in de ProActive Compliance Tool

Geen individuele analyse per bedrijfsmiddel, maar eenvoudig bedrijfsmiddelgroepen registreren

Alleen risico’s behandelen die ertoe doen voor jouw organisatie

Geen losse Excel bestanden meer, maar alles op 1 plek

Je wordt aan de hand meegenomen om zo eenvoudig de stappen voor jouw risicoanalyse uit te voeren

Het Plan van Aanpak voor jouw risicoanalyse vind je in de PCT

koppeling risicoanalyse controls informatiebeveiliging ISO 27001 ProActive Compliance Tool.

Waarom een risicoanalyse uitvoeren?

Elke organisatie krijgt in meer of mindere mate te maken met risico’s, dus ook jouw organisatie. Daarom is het belangrijk als organisatie bewust te zijn van risico’s. Dan kun je profiteren van kansen die de betreffende risico’s met zich meebrengen of de bedreigingen als gevolg van de daarvan beperken. Bovendien is het uitvoeren van een risicoanalyse vaak een vast onderdeel in het proces naar het behalen van een ISO 27001 certificering.

Met een risicoanalyse breng je alle mogelijke dreigingen en gevolgen in kaart. Een risico is niet direct een gevaar, maar kan dit in de toekomst wel worden. Om te anticiperen op deze risico’s worden er dan ook vervolgens beheersmaatregelen toegevoegd. Met onze ISO 27001 software bereid je jouw organisatie voor op de ISO 27001 certificering.

Voordelen risicoanalyse

Krijg inzicht in de bedreigingen, kwetsbaarheden en gevolgen voor jouw organisatie

Gemakkelijk om risico’s identificeren en daar beheersmaatregelen aan koppelen.

Zorgt voor maken van bewuste afweging; kosten versus baten 

Geeft inzicht in jouw bedrijfsrisico’s en zorgt voor bedrijfscontinuïteit 

Proactief kunnen inspelen op risico’s

Geschikt voor elk type organisatie:
van eenmanszaak tot multinational

Ervaar het gemak van de ProActive Compliance Tool

Demo aanvragen